Perspective 2008

Artiste: Denise Pelletier (Canada), Marilena Preda Sânc (Romania), Émily Laliberté (Canada), Maria Friberg (Suedia), Mónica Mayer (Mexic), Barbara Philip (Olanda), Jūratė Rekevičiūtė (Lituania), Chengyao He (China), Mary Coble (USA), Dorota Nieznalska (Polonia), Ryoko Suzuki (Japonia), Doris Mayer (Austria), Su Tomesen (Olanda)

Curator: Olivia Niţiş  

13.11.2008 – 13.12.2008

Vernisaj: 13.11.2008, ora 19:00

Cui îi este frică de feminism?

În România astăzi feminismul este considerat în continuare un subiect marginal.

Dacă perioada comunistă a produs rupturi culturale care au îndepărtat scena artistică românescă de o serie de mişcări politice şi sociale cu efect cultural major în occident, după evenimentele din 89′ România s-a regăsit într-o dureroasă rătăcire culturală, într-o căutare a identităţii care continuă şi în prezent, într-o necesitate, mai ales după integrarea în Uniunea Europenă, de a apela la formula copy-paste. O lume care se trezeşte în faza de autoservire este o lume care va suferi de handicapul inconştienţei, pentru că trecutul, cauzele dispar lăsând vizibile doar efectele.

Proiectul Perspective 2008 îşi propune să demonstreze că ignoranţa nu este o soluţie, că arta feminină există, marcând direcţii conceptuale şi estetice valoroase începând cu anii 60-70’ în occident, iar resursele acestei arte încă se regăsesc în realitatea socială internaţională. Arta feministă propune un discurs critic la adresa ignoranţei. Artistele transmit mesaje ţinând cont de relaţiile între genuri, de formele de abuz, de dezinformare, de descriminare pe diverse criterii (de gen, vârstă, rasă, clasă socială, etnie, orientare sexuală), de felul în care starea de fapt este inechitabilă la nivel de putere. Acest proiect şi-a propus să urmărească nu atât dacă feminismul este relevant în arta contemporană internaţională, ci cum este relevant. Acest filtru ţinând cont, pe cât posibil, de regula diversităţii şi diferenţei. Evitarea unui fenomen artistic cu baze culturale solide nu este o soluţie în abordarea artei contemporane.

Curator: Olivia Niţiş

Comunicat de presa – Perspective