Cancer

Artist: Alexandru Rădvan

Curator: Diana Dochia

24.05.2007 – 24.06.2007

Vernisaj: 24.05.2007, ora 20:30

Teroarea iubirii

“Să ucizi un necredincios nu este o crimă, este calea către Rai.”

Mulţi creştini nu ştiu nimic despre împăratul Constantin, despre hotărârea sa de a impune Creştinismul ca religie oficială şi unică a Imperiului Roman, sinonim atunci cu Europa şi lumea civilizată. După aceea, creştinii au început să ia în stăpânire lumea, să o lumineze, să îi arate calea adevărului şi a iubirii, fără să se întrebe dacă lumea avea nevoie de aşa ceva. Este un proces care nu s-a încheiat, urmând să continue până la sfârşitul timpurilor. În cei aproximativ 1700 de ani de propovăduire a iubirii, am dezvoltat o aroganţă şi o superficialitate criminale. Considerăm că avem dreptul să croim lumea întreagă după asemănarea noastră, indiferent de mijloacele folosite.

De foarte multă vreme creştinii nu mai conving, ci impun. Am devenit răi, intoleranţi, aroganţi, închişi în limitele a ceea ce nouă ni se pare libertate. Nu numai că nu întoarcem şi celălalt obraz, dar iubirea noastră creştină s-a transformat într-o vânătoare a tot ceea ce este altfel. Încet şi cu multă tenacitate, am subminat propria credinţă. S-a format un om nou: creştinul îndepărtat de Creştinism, care a ridicat ipocrizia la rang de confesiune.

Obişnuim să judecăm religiile privind adepţii acestora şi faptele lor. Astfel, ajungem la concluzia că Mozaismul şi evreii sunt condamnaţi etern pentru că nu au recunoscut adevărul când li s-a arătat, Islamul şi musulmanii sunt intoleranţi şi incorigibil violenţi, iar cei care fac enorma greşeală de a venera mai mulţi zei, nici nu sunt demni de a intra în discuţie.

Dar noi şi credinţa noastră? Cum este Creştinismul privit prin lupa acţiunilor noastre? Poate că este mai murdărit decât putem să ne imaginăm.

Alexandru Rădvan, artist

Comunicat de presa – Memoriile lui Constantin, Alexandru Radvan