Matei Arnăutu este născut în 1978 în Bucureşti. Absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, este doctor în arte vizuale şi profesor în cadrul aceleaşi universităţi.

Matei Arnăutu integrează în cadrul lucrărilor sale obiecte găsite sau păstrate din diferite perioade ale vieţii. Unele dintre acestea au existat în preajma artistului încă din copilărie, fiind purtătoarele unei bogate istorii subiective. Astfel, aceste obiecte îşi pierd banalitatea lor firească, devenind „o prelungire a propriei conştiinţe” după cum mărturisea artistul. „Acest tip de obiect, fie că e un dulap, o masă, o simplă lingură, îți comunică mai mult o stare decât un mesaj funcţional. Obiectivul meu a fost să rearanjez o serie de obiecte cu valoare autoreferenţială, respectându-le individualitatea, dar nu neapărat şi forma, într-un context nou care să transmită privitorului senzaţii pe care le-am experimentat eu însumi în mediul pe care acestea îl populau în mod firesc. Într-un fel, am refăcut situaţia în care un pictor expresionist lucrează după model. Rezultatul diferă de realitate prin prezenţa exacerbată a laturii emoţionale”.

În 2001 participă la expoziţia internaţională „Balkan Youth Festival” din Litohoro, Grecia, iar în 2002 primeşte locul al doilea pentru pictură pentru expoziţia „Accente & Amprente”, Apollo Gallery, Bucureşti.

În 2014 a participat cu instalaţia „Frica” în cadrul celei de-a şasea ediţii a Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană Bucureşti (BB6).

Matei Arnăutu este reprezentat de Anaid Art Gallery din 2011.

CV Matei Arnautu ro