Justin Baroncea este născut în 1974 la Bucureşti. Absolvent al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, Justin Baroncea devine în cadrul proiectelor sale artistice preocupat de modalitata de re-contextualizare şi reintegrare a unor structuri arhitecturale atât în forma lor bidimensională prin intermediul picturii, cât şi în forma tridimensională, prin intermediul obiectului de mobilier urban. Imaginile şi obiectele propuse pot fi construite, reconstruite şi deconstruite atât fizic, cât şi mental.

Dacă în cadrul seriei de lucrări „TII” Justin Baroncea îşi descria lucrările ca pe o „confecţie de tipare pentru croieli de mobilier urban”, cele din seria „+IV” pot fi interpretate ca un „bricolaj minimal” în care obiecte obişnuite, robinete, scurgeri de chiuvetă etc., nu transmit mesajul tipic al „ready made” – ului sau pe cel al „artei povera”, nu reprezintă o simplitate căutată, ci un simplism expresiv.

În 2005 obţine titlul de doctor în arhitectură în cadrul Universităţii Politehnice din Catalunia, Barcelona, Spania. Are numeroase premii şi nominalizări în ţară şi străinătate.

Din 2011 colaborează cu Anaid Art Gallery.

CV Justin Baroncea, ro