Alexandru Rădvan, născut pe 16 mai 1977 în Bucureşti, România, este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, secţia pictură, clasa profesorului Florin Mitroi. În 2012 devine doctor în filologie la Facultatea de Litere, cu teza „Imaginea fantastică realizată cu mijloace plastice şi mijloace literare”. În prezent, este profesor la secţia de pictură a Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti.

Alexandru Rădvan a expus constant în ultimii zece ani atât în ţară, cât şi în străinătate, devenind un nume de referinţă al artei contemporane româneşti de după anul 2000. Creaţia sa este gândită pe cicluri ample de lucrări – seria Imperator, Minotaur, Constantin cel Mare, Omagiul lui Iuda, Christ – care fac adesea trimitere la mituri şi mitologii. Artistul este preocupat de-a lungul timpului de relaţia pe care societatea contemporană o are cu miturile, mitologiile si religiile străvechi. Este omul contemporan capabil să descifreze şi să înţeleagă miturile străvechi? Se mai poate el raporta la religie aşa cum au făcut-o înaintaşi noştrii?

Lucrările lui Rădvan vorbesc cu privitorul, îl provoacă atât mental, cât şi sensibil. Este o artă structurată şi gândită pe ideea de forţare şi interogare a limitelor. Ori, Alexandru Rădvan forţează limitele reprezentării intrând într-un dialog direct cu Constantin, Iuda, Christ. Cele trei serii de lucrări sau trei etape din creaţia lui Alexandru Rădvan conturează, din perspectiva artistică, rescrierea unei noi umanităţi. Artistul este preocupat de dimensiunea umană a personajelor sale, de omul Constantin, de omul Iuda şi de omul Christ. Arta lui Rădvan nu îndeamnă la o privire contemplativă, ci la o privire care scrutează până în adâncul viscerelor subiectul discutat. „Cred în capacitatea imaginilor de a povesti. Cred că pictura este un fenomen viu, care nu se poate aborda cu circumspecţie şi atenţie, ci total, fără grija că s-ar putea să ieşi sifonat din acestă confruntare. Ca într-o bătaie” mărturisea artistul.

Lucrările sale se regasesc în importante colecţii publice şi particulare din Austria, Belgia, Grecia, Italia, Israel, Germania, SUA şi România.

Alexandru Rădvan este reprezentat de Anaid Art Gallery din 2005.

CV Alexandru Radvan ro