Phantasmagoria

Artist: Raluca Arnăutu

Curator: Diana Dochia

06.03.2014 – 05.04.2014

Vernisaj: 06.03.2014, ora 19:30

Raluca Arnăutu imaginează poveşti cu personaje necuvântătoare, fantastice, bine plăsmuite, ce trimit cu gândul la o carte nedescoperită încă. „Phantasmagoria” este despre proiectarea fantasmelor în imagini, despre un bestiar zoomorf construit conform unor rigori proprii, în care realitatea se întrepătrunde cu visul. O lume onirică plină de animale fantastice, de trăiri profunde şi emotii.

O lume antropologizantă înrudită cu cea a pictorilor moderni Max Ernst, Victor Brauner sau Joan Miró. Desenele sondează personaje simbol din vechile basme şi legende ca lupul, balaurul, vulturul, ursul polar, peştele sau pisica, prin intermediul unor colaje tehnice şi mentale, ce conturează o lume plină de trăiri profunde în care nu se mai poate face distinctia între realitate şi vis.

Raluca Arnăutu construieşte o lume zoomorfă, în care animale din lumi diferite sunt amestecate, redimensionate, recompuse sau regândite. Sunt personaje ce bântuie lumea în lung şi lat încercând să-şi găsească locul, în care să poată trăi în linişte. Tratarea imaginilor nu se construieşte aproape niciodată într-o simplă descriere, pasivă, ci exprimă o atitudine, o polemică vis-à-vis de realitate sau măcar un semn de întrebare fată de notiunea de „real”, creând astfel un univers alternativ, paralel. Personajele sale se mişcă rapid împrumutând obiecte sau elemente de la alte personaje, construind o lume a explorărilor experimentale. Asocierile, adesea nefireşti, trimit cu gândul la estetica suprarealistă a unor alăturări fortate de elemente, ce transfigurează şi transformă realitatea în sine. Desenele lui Raluca Arnăutu estompează frontierele dintre realitate şi vis, devenind o proiectie a propriilor noastre dorinte. Seria de „Monştri” creionati inofensiv, de data aceasta, sunt fie visători, înaripati, care apără sau scuipă nori.

Expozitia „Phantasmagoria” este populată de un întreg bestiar supranatural, ce se poate revendica din, sau având chiar subtile filiatii cu opera lui Victor Brauner sau Gellu Naum. Proiectarea propriilor fantasme în cadrul unui desen sintetic şi sincretic în acelaşi timp dezvăluie o transcendere a realului în cadrul unui univers fantastic.

Curator: Diana Dochia

Comunicat de presa – Phantasmagoria – Raluca Arnautu ro