Free Will

Artist: Mihai Florea

Curator: Diana Dochia

06.03.2013 – 06.04.2013

Vernisaj: 06.03.2013, ora 19:00

Lumi alternative

“Păşeşte, din proprie iniţiativă dincolo de timp, spaţiu şi realitate.”
FM

“Free Will” este un proiect despre universul expandat, despre universuri posibile şi de ce nu, paralele sau coexistente. “Free Will” este despre lumi multiple, în care toate teoriile alternative şi viitoare, posibile, sunt reale, fiecare, în sine, reprezentând o “lume reală” sau un “univers real”, care cuprind tot ceea ce există şi ce poate exista.

Mihai Florea este interesat de modul de a pătrunde, cu ajutorul minţii, în cadrul unei istorii alternative, ce implică un anumit tip de călătorie în timp. De data aceasta, călătoria în timp se face prin intermediul reflexiei pe suprafaţa lucioasă a caroseriei unor maşini de epocă sau a unei maşini încă neinventate. Este vorba de o călătorie inter-dimensională prin universuri paralele, ce pot coexista cu universul nostru real. Fiecare lucrare este însoţită de o descriere exactă a momentului la care face referire. Începem călătoria subacvatică descoperind ruinele Atlantidei, ajungem în Parisul anului 1894, mărşăluim în Berlinul din 1932, vedem pe cer OZN-urile din 1947 din Roswell, poposim în Havana anului 1953, simţim atmosfera impenetrabilă a Moscovei din 1981, vedem sângerosul Delhi din 1992 şi ajungem în viitor, în Barcelona sofisticată a anului 2303. Atunci când călătorim în timp, putem provoca o schimbare în cronologie, un punct de divergenţă, care va conduce la modificări în prezent. Dar datorită faptului că viitorul este doar potenţial, putem considera că pot exista simultan mai multe universuri posibile, ideea unui „univers multiplu”. De aici rezultând că lumea noastră coexistă cu alte lumi aflate în expansiune.

Construind “cărări ce se bifurcă”, borgiene, Mihai Florea are o capacitate de a visa şi de a structura lumi într-un mod diferit. Pictura lui Mihai Florea prezintă un labirint de lumi alternative reflectate, ce se multiplică în cadrul unei realităţi provizorii. Pornind de la o pictură figurativă de sorginte hiperrealistă, Mihai Florea esenţializează imaginea până la abstractizare. Privitorul picturilor va simţi nevoia unei reîntoarceri, obţinând o interpretare diferită şi surprinzătoare de fiecare dată.

Curator: Diana Dochia

Comunicat de presa – Free Will – Mihai Florea