Silent Faces

Artist: Remus Grecu

Curator: Diana Dochia

10.03.2011 – 02.04.2011

Vernisaj: 10.03.2011, ora 19:30

Un om înţelept va citi pe faţa noastră: că suntem nişte pungaşi avem o expresie facilă, suspectă, artificială, cu frecventele linii subţiri stând la pândă.

Jonathan Swift

Crima este suprema golire de sens a individului, actul suprem al răului. Criminalul este acela care banalizează printr-un gest natura umană asumându-şi simultan rolul judecătorului şi al călăului. Este un act care depăşeşte limitele etice şi religioase ale societăţii. Consecinţa? Vina. Vina supremă. Acea vină de neiertat pe care o poartă cu sine şi care devine un stigmat imposibil de depăşit. Criminalul rămâne un proscris la marginea societăţii. Individul despre care nu vrem să vorbim şi a cărui natură nu vrem s-o cunoaştem.

În Silent Faces Remus Grecu aduce în discuţie o imagine pe care ocolim s-o cunoaştem. Imaginea acelor indivizi dezumanizaţi, însemnaţi prin comiterea păcatului suprem. Artistul pornind de la psihopatologia crimei şi studiile fizionomice semnate de Rodney Davies realizează o serie de portrete mute. Remus Grecu nu critică, nu judecă şi nu dă verdicte. Priveşte. Raportarea lui este formalistă. Desenează cu un realism rece, puternic şi foarte riguros construit.

Expoziţia Silent Faces ne provoacă pe toţi să privim criminalii în ochi. Cu sânge rece.

Curator: Diana Dochia

Comunicat de presa – Silent Faces – Remus Grecu