Mai bine spune-mi o poveste!

Artişti: Andra Andronic (RO), Harem6 (Flavia Marele si Ildiko Mureşan) (RO), Padma Bhatt (AU) şi Doroteya Petrova (AU)

Curatori: Diana Dochia, Ileana Dubovan

11.06.2010 – 11.07.2010

Vernisaj: 11.06.2010, ora 20:00 în cadrul evenimentului “Noaptea Albă a Galeriilor” (NAG#4)

Într-o lume în care poveştile au dispărut şi cărţile au fost uitate pe rafturi, patru artiste din România şi Austria imaginează şi desenează poveşti proprii. Andra Andronic (RO), Harem6 (Flavia Marele şi Ildikó Mureşan) (RO), Padma Bhatt (AU) şi Doroteya Petrova (AU), mixează diferite tehnici şi imagini, pornind din sfera graficii şi obiectului ce se întrepătrund cu sunetul, textele şi animaţiile destinate copiilor.

Mai bine spune-mi o poveste este despre personaje de poveste, despre ilustraţiile din cărţile de poveşti, despre a povesti şi a imagina poveşti.

Andra Andronic îl desenează pe Nukka. Nukka este un personaj omniprezent (poate apărea oriunde, oricând, oricum…când nici nu te aştepţi). Are sentimente…râde, plânge, se sperie, dansează. Este genul de personaj simpatic, pe care ţi-l doreşti să-l revezi. Nukka este un personaj unisex ( chiar daca numele, în inuită înseamnă “sora mai mică”), inspirat de celebrul “omuleţ” al lui Gopo şi de matrioshca rusească.

Poveştile suprarealiste semnate Harem6 (Flavia Marele şi Ildiko Mureşan) imaginează pierderea măsurii în lumea contemporană. Violenţa provoacă durere. Desenele semnate Harem6 sunt un manifest împotriva violenţei, a intoleranţei. Poveştile din ziua de azi reliefează adesea o lume războinică, în care lupta intergalactică conduce la distrugere. Desenele animate sunt adesea poveşti ce fac trimitere la lupta dintre bine şi rău, Harem6 ilustrează consecinţele acestei lumi. Masca de gaze, păsările care numai cântă, copii cu deficienţe loco-motorii sunt o consecinţă a unei lumi care a uitat ce înseamnă bunătatea, pacea, liniştea sufletească.

Curator: Diana Dochia

Proiectul propune un parcurs interactiv, de-a lungul căruia povestea devine în egală măsură o aventură vizuală. Patru artiste din România şi Austria privesc din perspective diferite şi optează pentru soluţii stilistice şi medii diferite, încercând o apropiere de universul copiilor. Grafica şi ilustraţia de carte, plastica şi animaţia sunt suportul poveştilor care se adresează fanteziei şi creativităţii acestora.
Padma Bhatt locuieşte şi lucrează la Viena, unde a absolvit secţia de grafic-design a Universităţii “Die Angewandte”. Ea foloseşte uneori o tehnică mixtă ce combină colaj, desen şi desen-vector într-o cromatică puternică, pentru crearea unei imagini “dense”, ca în seria de ilustraţii pentru “Owen”. Alteori artista elaborează imagini de mare plasticitate în tuş şi creion sau grafici “îndulcite” cu flori de zahăr aplicate şi detalii baroce.
Doroteya Petrova a studiat la Universitatea “Die Angewandte” din Viena, tot aici locuieşte şi lucrează. Ilustraţia de carte şi grafica artistei poarta semnătura ei stilistică de neconfundat: desenul filigranat în creion colorat de mare sensibilitate. Descrierile sunt doar aparent simple, însă captivante la a doua şi a treia privire. Universurile ei sunt “tatonate” cu voită naivitate şi nesiguranţă, farmecul lor constă în detaliu.

Curator: Ileana Dubovan

Comunicat de presa – Mai bine spune-mi o poveste ro