Black Objects

Artist: Zsolt Berszán

Curator: Diana Dochia

27.10.2010 – 19.11.2010

Vernisaj: 27.10.2010, ora 19:30

Zsolt Berszán este preocupat în cadrul proiectelor sale artistice de dezvoltarea unor instalaţii de mari dimensiuni apărute în urma imixtiunii dintre ştiinţă şi tehnologie. Seria de Black Objects apare în urma folosirii unor materiale de ultimă generaţie în cadrul conceperii şi realizării operei de artă ce conduce la o interogare, atât asupra mediului în care trăim, cât şi asupra modului în care aceste elemente comune, banale subliniază o idee, un proiect, un concept artistic.

Dacă ar fi să ne raportam doar o secundă la teoria lui Walter Benjamin privind pierderea aurei operei de artă în epoca reproducerii mecanice a secolului 20, atunci am putea spune că secolul 21 prin puternica sa tehnologizare avea să schimbe puternic raportarea artistului şi a societăţii faţă de elementele constitutive ale operei de artă.

Proiectul “Black Objects” al lui Zsolt Berszán devine astfel o interogare a bipolarităţii corporale în faţa descompunerii organice. Zsolt Berszán foloseşte o serie de materiale industriale ca: siliconul negru, spuma poliuretanică, aluminiul, betonul, asfaltul. Siliconul negru folosit în cadrul proiectelor artistice ale lui Zsolt Berszán devine un laitmotiv al creaţiei sale. Este cunoscut faptul că ştiinţa contemporană vede în sistemul vieţii bazat pe siliciu o alternativă la sistemul vieţii bazat pe carbon. Siliciul este al doilea element al scoarţei Pământului după oxigen, ce este mai puţin reactiv decât carbonul. Siliciul este un constituent al siliconului. Siliconul este un polimer mixt organic – anorganic ce prezintă în componenţa sa siliciu, oxigen, carbon şi hidrogen. Folosirea siliconului negru în cadrul proiectului artistic dezvoltat de Zsolt Berszán aminteşte de problematica “negrului” în istoria artei moderne şi contemporane – Malevich, Richter, Rauschenberg sau Rothko.

Formele de silicon negru care iau naştere pe suprafaţa de polistiren sau carton, dezvoltă o organicitate extrem de fin perceptibilă. Organicitatea aceasta dezvăluie o serie de interogări la nivelul percepţiei unui alt mod de viaţă bazat pe un alt sistem. Există viaţă? Poate.

Curator: Diana Dochia

Comunicat de presa – Black Objects-Zsolt Berszan