Wond’ring aloud

Artists: Alexandru Rădvan

Curator: Diana Dochia

12.06.2009 – 10.07.2009

Vernisaj: 12.06.2009, ora 20:00 în cadrul evenimentului “Noaptea Galeriilor” 

Erotica

“Wond’ring aloud” este despre Eros şi erotism. Seria de desene prezentată de Alexandru Rădvan schiţează o lume plină de contradicţii şi tensiuni. Desenul extrem de schiţat în lucrările de început, capătă contur şi linii clar definite în lucrările din ultima perioadă. Seria propune un ansamblu de desene ce aparţin unor cicluri şi etape de creaţie diferite. Concepută ca o retrospectivă expoziţia Alexandru Rădvan sugerează o revizitare a unor desene din 2001 până în prezent: Eroi 2001, Cântarea Cântărilor 2001-2002, Desene pentru Petronius 2002, Erotic 2003-2004, Monumentul femeii obişnuite 2005, Wond’ring aloud 2007-2008, Zei 2009. O “lume posibilă” născută în urma “descompunerii marilor povestiri” cum afirma Jean-François Lyotard.

Erotismul din desenele lui Alexandru Rădvan reprezintă mai mult un pretext decât un mijloc, punând în discuţie modul în care privim şi percepem un subiect adesea considerat incomod şi controversat.

În arta contemporană nuditatea corporală va fi înlocuită de nuditatea fragmentului. Rosalind Krauss vorbeşte de logica “obiectului parţial”, pe care Gilles Deleuze şi Félix Guattari îl vor analiza în primul capitol din “Anti-Oedip”. Individul va fi înlocuit de o serie de elemente dislocate, fragmente – sân, gură, – ce vor fi denumite de Deleuze şi Guattari “maşini dezirabile”. În acest moment dorinţa, fantasma nu mai este un lucru care se produce în inconştient, în vis, ci în realitate. Se insistă asupra caracterului real, ceea ce va conduce la o îndepărtare de activitatea pur simbolică susţinută de Freud şi Mélanie Klein.

Adesea un subiect controversat, privit cu îndrăzneală de unii, cu jenă de alţii, eroticul în artă a fost prezent încă de la început, a devenit o constantă în cadrul artei, revoluţionând de fiecare dată modurile de abordare şi înţelegere, aducând adesea o înnoire a nivelului de percepere a fenomenului, şi cunoscând căi multiple de reinterpretare în arta contemporană.

Curator: Diana Dochia

Comunicat de presa – Wond’ring aloud , Radvan