Nu am visat niciodată că vei pleca vara

Artists: Kuki Constantinescu, Dana Bălăneanu

Curator: Camelia Dumitrache

16.05.2009 – 12.06.2009

Vernisaj: 16.05.2009, ora 20:00 în cadrul evenimentului “Noaptea Muzeelor” 

“Amintirea unei anumite imagini nu este decât părerea de rău după o anumită clipă; iar casele, drumurile, aleile sunt repede trecătoare, vai, ca şi anii.”

Marcel Proust “În căutarea timpului pierdut”

Vă mai aduceţi aminte de Proust şi madlena sa muiată în ceai, care îl transpunea în trecut, la vârsta copilăriei. Uneori nu putem călatori înapoi în timp decât folosindu-ne de amintiri, putem evada din prezent doar imaginând un viitor…

“Nu am visat niciodată că vei pleca vara” ne propune întoarcerea în timp prin rememorarea unei perioade, unui spaţiu, unui sentiment; vorbeşte despre amintiri şi despre felul în care cu toţii tânjim după inocenţa pierdută.

Dacă Dana Bălăneanu ne atrage în lumea sa colorată prin intermediul unui negativ foto, Kuki Constantinescu ne impune imaginea atât de comună nouă tuturor, şi cu toate acestea atât de plină de sens.

Kuki Constantinescu ne face să ne reamintim că dincolo de scoarţa gri a unui bloc comunist, dincolo de o alee îngustă şi prăfuită se ascund amintiri pline de dulceaţă ale universului copilăriei. În schimb pentru Dana Bălăneanu, un astfel de tablou reprezintă prezentul din care încearcă să evadeze, pe care ea îl preschimbă într-o lume vegetală plină de poveste.

Kuki Constantimescu se întoarece în timp, neîncercând să schimbe nimic ci doar să expună o lume aşa cum este ea. Dana Bălăneanu creează o lume paralelă, departe de freamatul oraşului, o lume în care se retrage,o lume pe care o putem descifra prin intermediul obiectivului unui aparat foto, activat pe modulul negativ.

Curator: Camelia Dumitrache

Comunicat de presa -Nu am visat niciodata ca vei pleca vara