Cyberstar

Artist: Szabó András

Curator: Mirela Rădulescu

22.02.2007 – 22.03.2007

Vernisaj: 22.02.2007, ora 19:00

“Tema de care m-am ocupat întotdeauna cu cea mai mare plăcere a fost rolul şi situaţia individului în societatea prezentă, societate pe care o consider hiperreală.”

Szabó András, artist

Hiperrealismul ca şi curent artistic are legătură cu tehnica abordată de Szabó András, el lucrând după fotografii digitale prelucrate iar imaginile finale au multe asemănări cu hiperrealismul anilor ’60. Tehnic, lucrările sunt realizate prin zgârierea unui material alb vopsit cu negru, obţinându-se un efect grafic, apropiat de fotografie.

Atmosfera bizară, aproape ireală a lucrărilor se animă în prezenţa privitorului. Ele sunt nişte imagini decupate din viaţa reală, multe fiind portretele prietenilor artistului sau chiar autoportrete, care nu oferă doar o serie de informaţii vizuale ci conţin o încărcătură psihologică. Mai mult decât atât, aceste imagini sunt partea de mijloc, miezul unei naraţiuni vizuale, având o introducere şi un final care sunt construite mental de către privitor. El interacţionează cu lucrările şi îşi construieşte astfel propriul “film”.

Comparativ, lucrările lui Szabó András sunt oglinda statică a lumii virtuale din jocurile pe calculator. “Intrând în joc consumatorul de imagini/privitorul ajunge într-o altă lume, una virtuală”. Dar spre deosebire de jocurile pe calculator unde eşti invitat la o cursă, o întrecere, lucrările artistului te invită la un joc al minţii datorită unor contraste puternice între elemente care atenţionează asupra unor probleme ale societăţii actuale. Un exemplu ar fi lucrarea cu cele doua gheişe rampante. Ele sunt nişte figuri feminine prezentate în peisaje virtuale reprezentând persoane de consum, într-o societate de consum. “Aceste situaţii bizare în care sunt plasate personajele mele reprezintă două lumi în care trăim inconştient, lumea reală şi cea virtuală”.

Media produce tipuri de personaje care ne sunt familiare şi şterge subtil graniţa dintre realitate şi virtual iar lumea virtuală devine o posibilitate de evadare către ce este nou. Szabó András încearcă să examineze dorinţa de evadare a unui spaţiu care nu de mult şi-a deschis porţile către afluenţa informaţiilor din Lumea Nouă: “mă refer la televiziune prin care receptam noul mod de viaţă”, un tip de “cultură propagată prin media”. Artistul vede confruntarea dintre tradiţiile, rădăcinile socialiste şi afluenţele Lumii Noi ca o scenă de război. Iar super-eroul Lumii Noi are mai multe înfăţişări ca: Hulk sau Omul Păianjen ale cărui caracteristici sunt construite pe baza calităţilor eroilor mitologiilor antice. Artistul alege şi el să pozeze în postura unui super erou şi lucrarea punctează contrastul dintre calităţile super-eroului şi mediul/spaţiul în care se află: într-o bucătărie veche din Europa de Est. Şi e logic acum să ne întrebăm ce caută un super action-hero într-o bucătărie? Răspunsul……nu îl aveam încă.

O altă lucrare care produce aceeaşi întrebare este cea în care avem de data aceasta o femeie super erou. Dar ea este îmbrăcată cu o fustă făcută dintr-o faţă de masă, inspirată de o faţă de masă brodată de bunica artistului şi care pluteşte înconjurată de conopide uriaşe. “Conopidele acestea sunt tăiate” fiind acele conopide puse la murat de bunicile fiecăruia dintre noi. “Faţa de masă şi conopida murată sunt elemente ce aparţin unei lumi care există în Europa de Est şi reprezintă tradiţiile acestei regiuni. Mişcarea personajului, gen Superman este în contrast.”

Costumul de nylon semnifică pentru artist transformarea trupului uman într-un organism cibernetic. “Acest lucru s-a început deja de mult (aparate auditive, ochelari, fel de fel de proteze etc.), prin implantarea obiectelor neorganice în sau pe corpul uman. Nu este greu de imaginat faptul că poate până la urmă va fi schimbat tot ce este organic şi efemer cu piese neorganice. Tendinţa omului de a ajunge la imortalitate este principala caracteristică a naturii umane”. În lucrările artistului artificialul, noua “realitate” este reprezentată de nylon, care încet, încet învăluie trupurile personajelor şi fiecare privitor care va păşi în această expoziţie va intra într-o lume a cyber-starurilor!

Curator: Mirela Rădulescu

Comunicat_de_presa – Cyberstar, Szabo_Andras