Cult

Artist: Cătălin Petrişor

Curator: Diana Dochia

08.06.2006 – 08.07.2006

Vernisaj: 08.06.2006, ora 19:30

Proiectul “Cult” exploatează nevoia umană elementară de a crede într-o forţă superioară, experimentează pe această necesitate, confruntând omul contemporan cu noi idoli şi altare. La nivel primar, se citeşte ca o colecţie de imagini generate de diverse mărturii referitoare la experienţe mistice; mărturii perpetuate prin mituri, prin practicile religioase moderne sau aduse din zona devierilor psihice. Aria largă de influenţe nu e neapărat derutantă, pentru că se folosesc simboluri cunoscute, mai mult decât atât, bine înrădăcinate în conştiinţa fiecăruia dintre noi. Odată ce recunoaştem însă aceste simboluri (scara, zidul, deschiderea, lumina, coarnele), contextul larg în care sunt ele prezentate încă nu se clarifică. Înţelegerea lui necesită o citire profundă. Vom fi forţaţi să recunoaştem în ambiguitatea prezentării dificultatea interpretării trecutului, inconsistenţa, confuziile şi contradicţiile specifice cunoaşterii contemporane.

Cătălin Petrişor imaginează spaţii propice desfăşurării unor evenimente. Dar nu întregul eveniment este prezentat, ci o secvenţă a lui, privitorul având posibilitatea de a alege un final pentru povestea din imagine. Spaţiile din lucrările artistului au câteva elemente comune: simplitatea, sterilitatea, misterul şi o răceală dominantă. Aceste spaţii ne sunt familiare pentru că respectă noţiunea de încăpere, dar ele ne rămân total nefamiliare prin inumanitatea şi irealitatea lor. Şi atunci se naşte frica de necunoscut, de contact cu elemente care nu aparţin sferei cotidiene.

Lumina este nelipsită experienţelor mistice aşa cum le ştim reprezentate în diverse tablouri sau imagini din cărţi ce vorbesc despre sfinţi şi alte caractere ce ţin de religie. Pe de altă parte, deşi este un simbol revelator, al adevărului şi ar trebui să arate calea cea dreaptă, lumina apare în lucrările lui Cătălin Petrişor şi ca reflector orientat către o lume despre care nu ştim absolut nimic, nici măcar faptul că ar exista. Singurele imagini, şi ele inventate, în legătură cu aceste reprezentări, ne sunt familiare datorită filmelor S.F şi noi, privitorii, ne întrebăm dacă azi lumina mai are acelaşi înţeles ca în zilele de demult. Astfel se discută însăşi capacitatea omului modern de a continua practica miturilor, de a trăi autentic orice tip de experienţă mistică atunci când lumina are un sens dublu.

Dacă folosirea simbolului luminii este un exerciţiu în futilitate, odată puşi în faţa personajului central al expoziţiei, un om cu coarne, reluat în mai multe lucrări de pictură şi folosit ca subiect pentru două proiecţii, descoperim “noul idol”. Atitudinea sa e gravă şi impunătoare. Recunoaştem în atributele sale vechile semnificaţii ale coarnelor ca simbol al puterii dar totodată poate fi un simbol al răului absolut, identitatea lui fiind greu de stabilit.

Mirela Rădulescu, critic de artă

Comunicat de presa – Cult, Catalin Petrisor