Zsolt Berszán, născut în 1974 în Târgu Mureş, România este absolvent al Universităţii de Artă şi Design din Cluj Napoca.

Zsolt Berszán este preocupat în cadrul proiectelor sale artistice de dezvoltarea unor instalaţii de mari dimensiuni apărute în urma imixtiunii dintre ştiinţă si tehnologie. Siliconul negru devine un laitmotiv al creaţiei sale. Este cunoscut faptul că ştiinţa contemporană vede în sistemul vieţii bazat pe siliciu o alternativă la sistemul vieţii bazat pe carbon. Siliciul este al doilea element al scoarţei Pământului după oxigen, care este mai puţin reactiv decât carbonul. Siliciul este un constituent al siliconului. Siliconul este un polimer mixt organic – anorganic ce prezintă în componenţa sa siliciu, oxigen, carbon şi hidrogen. Folosirea siliconului negru aminteşte de problematica „negrului” în istoria artei moderne şi contemporane – Malevich, Richter, Rauschenberg sau Rothko. La Zsolt Berszán totul devine materialitate fluidă, absorbantă, organică. Astfel, iau naştere mese diforme şi structuri stranii ce descriu un non-finit al începutului şi sfârşitului.

Lucrările lui Zsolt Berszán trebuie interpretate în cheia filosofică propusă de Julia Kristeva, în care abjecţia este dată de acea parte din interiorul nostru pe care o excludem, pe care dorim să o îndepărtăm. „Abjectul” există, conform teoriei lui Julia Kristeva, undeva între conceptele de obiect şi subiect, reprezentând elemente tabu ale sinelui şi fiind situat în afara ordinii simbolice, înfruntând o experienţă permanent traumatizantă. Lucrările lui Zsolt Berszán se sustrag înţelesului simbolic, ajungând în locul unde, cum afirma Kristeva „înţelesul colapsează”. Ele sunt mărturii ale unui loc dinainte de începuturi, ale unui punct primordial de la care a pornit totul. Berszán înfăţişează în desenele şi picturile sale zbuciumul primordial în care violenţa desprinderii a dat naştere materiei şi existenţei. Este momentul în care conştientul şi inconştientul nu au luat încă naştere, momentul în care ideile de uman şi animal nu au apărut încă, unde, „eu” şi „celălalt” nu sunt încă separaţi.

Zsolt Berszán este reprezentat de Anaid Art Gallery din 2010.

C.V. Zsolt Berszán ro