Aurel Vlad, născut în 1954 în Galaţi, România, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, România, iar în 2004 devine doctor în arte vizuale în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, România.

Sculptorul Aurel Vlad, reprezentant de seamă al generaţiei anilor 1980, dezvoltă în ultimele decenii unul dintre cele mai coerente şi importante programe artistice. Interesat fiind de o sondare atentă a comportamentului uman aflat la limită, sculptura lui Aurel Vlad dezvoltă o emoţie şi adesea o nelinişte, ce interpelează activ privitorul. În faţa unei sculpturi de Aurel Vlad nu poţi să fi nepăsător, nu poţi să nu reacţionezi, nu poţi să nu te întrebi cine suntem şi de unde venim.

Sculptura expresionist gestuală a lui Aurel Vlad tulbură şi în acelaşi timp seduce privitorul. Personajele lui Aurel Vlad reprezintă lumea, o lume lipsită de puncte de referinţă, care doar prin puterea de sondare a sinelui se poate izbăvi. A descifra sculptura lui Aurel Vlad înseamnă a activa o conştiinţă a angoaselor pe care el a pătruns-o până în adâncuri.

Personajele lui Aurel Vlad sunt fostele victime, care au trecut de experienţa torturii şi a durerii fizice şi psihice, transformându-se în embleme, icon-uri ale celor martirizaţi,  purificaţi prin suferinţă (ex. grupul statuar „Cortegiul Sacrificaţilor” din incinta Muzeului dedicat „Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței Anticomuniste‟, Sighetul Marmaţiei).

Omul lui Aurel Vlad nu este un individ din mulţime, nu se individualizează, el trăieşte în mulţime, se identifică cu mulţimea. Mulţimea devine un laitmotiv şi totodată un pretext. Dimensiunea simbolică a mulţimilor sale repune în discuţie omul actual. Monumentalitatea lucrărilor sale constă în dimensiunea narativ metaforică a construcţiilor dezvoltate. Este vorba de mulţimi emblematice, de arhetipuri şi gesturi ritualice. Această structură organică este cea care dă naştere unei întrepătrunderi, a unei integrări şi totodată detaşari de mulţime. Este vorba de un parcurs în două sensuri, fie de la mulţime la individ, fie de la individ la mulţime.

Aurel Vlad colaborează cu Anaid Art Gallery din 2012.

CV Aurel Vlad ro